Gerð ve Freyr, İsveç’teki insan hanedanlarının ebeveynleri olarak yer alır. Adı “muhafaza” anlamına gelirdi. Ekinleri korumak için gerekli bahçelerin, verimli toprakların ve çitlerin tanrıçası olarak kabul edilirdi. Olağanüstü güzel olarak tanımlanırdı, öyle ki, önceden tanrıların önde gelen bekarı olan Freyr’in kalbini tuzağa düşürdü. O çok ünlü hikayede Freyr, Óðin ve Frigg’in tüm dünyalardaki tüm olayları gözlemleme noktası olan gözlem kulesi Hlidskjalf’a gizlice tırmanmıştı; ve o tahta tırnmanıp tepesinden tüm dokuz diyarı gözlemlemek herhangi bir varlığa, insana veya diğerlerine yasaktı. Freyr, bir süre keyifle etrafı gözetledi. Ama yükseklerden Jötunheimr’da parlayan, ışığı yansıtan bir şey dikkatini çektiği sırada Gerð’i gördü. Özellikle, şiirde güneş ışığının kar üzerinde parıldamasına benzetilen, ışıkla parıldayan ve parıldayan kollarını gördü. Gerð o kadar güzeldi ki, Freyr ilk görüşte ona aşık oldu, ancak daha sonra onunla bir eşleşmenin imkansız olacağını düşünerek umutsuz bir karamsarlığa düştü.
Üvey annesi Skaði, Freyr’i neyin rahatsız ettiğini öğrenmek için haberci tanrı Skyrnir’e yaklaştı. Freyr’ı bu amansız hale düşürün her ne ise Skyrnir’in nedenini öğrenip bir türlü onun acısını hafifletmeye yardım etmesini istedi. Skyrnir, soruşturdu ve en sonunda Freyr’in neyin bu kadar üzdüğünü öğrenmeyi başardı. bakireyi kazanmak için ne gerekiyorsa yapmayı teklif etti, ama yalnızca Freyr ona kendi başına savaşan güçlü kılıcını verirse! Freyr gönülsüzce kabul etti. Aşk gözünü kör etmişti. O kılıç Ragnarök geldiğinde tanrıların çok işine yarayabilirdi. Her neyse.. Gerð, Jotunnheimr’a yola çıktı ve zorlu yolculuğunun arrdından kızın yaşadığı soğuk kaleye ulaştı. Kapıyı geçti, nöbetçiyi de.. Ama ne yaparsa yapsın Kızın gönlünü Freyr’den yana hoşnut edememişti. Böylece Skyrnir’in tüm girişimlerini geri çevirdi, Freyr’in tüm cazibesini reddetti: serveti, sıcak kişiliği, altın gibi yakışıklılığı, Vanir prensi olarak taşıdığı soylu kanı, bir savaşçı olarak gücü ve hatta ünlü erkeksi donanımı. ve cinsel yeteneklerin bile! Çünkü Gerð inanılmaz derecede kendini üstün gören fakat güzelliği dışında işe yaramaz ve çekilmez bir varlıktı. Skyrnir ona Óðin’in her 9 gecede bir kendisi gibi değerli bir yüzük üreten sihirli yüzüğü Draupnir’i ve hatta Iðunn’un sonsuz gençlik ve güzellik elmalarından sundu. Son olaraksa Vanir’in zenginliğini.
Hayır, hayır ve hayır. Gerð bunların hiçbirini istemedi. Kız haklıydı da! Zorla güzellik olmaz! Arzunun pazarlığına girmek, aptalca bir hareketti.
Onursuzca onca davranıştan ve sunulan onca zenginlikten sonra, sonunda Skyrnir tehditlere başvurdu ve Freyr’in Gerð’i “sihirli değnekle” lanetleyeceğini iddia etti. Gülünç bir hikaye ama Gerð yumuşadı ve kutsal bir meyve bahçesinde 9 günlük bir flörtün sonunda Freyr ile evlenmeyi kabul etti.
Gerð, Freyr ile birlikte ilahi bir çift olarak tapılır. İlkbaharın gelişiyle güneşin ısıttığı, ardından sürülmüş ve büyüme mevsimi için verimli hale getirilen donmuş toprağı sembolize ediyor. Bu nedenle, Kuzey geleneğinde 1-2 Şubat ile ilişkilendirilen Kış kırılmasının ilk işareti onunla ilişkilidir.
Skaði’nin kuzenidir ve benzer şekilde soğuğun tanrıçasıdır. Hans Christian Anderson’ın Karlar Kraliçesi’ndeki Gerda karakteri adını ondan alıyor.