G-022SCGR6MW G-022SCGR6MW

İLK KURTADAM: KRAL LYKAON

Published on:

Lykaon, Yunan mitolojisinde Arkadya kralıydı, ancak dinsizliği nedeniyle Zeus tarafından cezalandırıldı. Günümüzde Lykaon genellikle ilk kurt adam olarak anılır.

PELASGIA KRALI LYKAON

Lykaon, topraktan doğmuş ya da Zeus ile Niobe‘nin oğlu ve ilk ölümlülerden biri olan Pelasgus‘un oğluydu.

Lykaon, daha sonraları Arkadya olarak bilinecek Pelasgia’nın kralı olarak Pelasgus’un yerine geçmişti. Bu dönem Yunan mitolojisinde Büyük Tufan‘dan önce Kekrops‘un Atina tahtında hüküm sürdüğü ve Deukalion‘un Teselya kralı olduğu dönemdir.

LYCAON’UN ÇOK SAYIDA ÇOCUĞU

Kral Lykaon’un aralarında Naiad perileri Kyllene ve Nonakris‘in de bulunduğu pek çok karısı olduğu söylenir. Bu çok sayıda eş, Kral Lykaon için birçok oğul doğuracaktı; ancak genel olarak Lykaon’un 50 oğul babası olduğu söylense de, oğulların isimleri ve hatta sayısı kaynaklar arasında farklılık göstermektedir. Bununla birlikte, Lykaon’un oğulları bölge genelinde seyahat ederek daha sonra Arkadya’da konumlanacak olan pek çok kenti kurmuşlardır.

KALLiSTO’NUN BABASI

Kral Lykaon’un Naiad perisi Nonakris’ten doğan Kallisto adında ünlü bir kızı da vardır. Kallisto meşhur Artemis‘in yoldaşıydı, daha sonra Zeus tarafından baştan çıkarıldı ve Arkas‘a hamile kaldı; Arkas bu nedenle Kral Lykaon’un torunudur. Hikayeye göre, Zeus’u kıskanan Hera, Kallisto’yu bir ayıya dönüştürür. Arkas büyüyüp ünlü bir avcı olduğunda, ormanda ayı formunda annesi Kallisto ile karşılaşır. Arkas tam annesini öldürmek üzereyken, Zeus, trajediyi önlemek için Arkas’ı da ayıya dönüştürüp gözyüzüne yerleştirir. Hera, Zeus’un aldığı önleme kızar ve Arkas ile Kallisto’nun, yıldız formunda hiçbir zaman denizin suları ile buluşmamasını sağlayarak bir kez daha intikam alır.

LYKAON’UN SONU

Lykaon’un felaketinin nedenleri normalde iki farklı hikâyeyle açıklanır.

Lykaon efsanesinin bir versiyonu kralı iyi ve nispeten dindar bir kral olarak tanımlar. Kral Lykaon, Lycosura şehrini kurmuş ve Lycaeus Dağı‘na kendi adını vermiştir.

Lykaon ayrıca Lykaean Oyunları‘nı başlatmış ve Zeus’a adanmış bir tapınak inşa ettirmiştir. Ancak Lykaon’un dindarlığı rahatsız edici bir şekilde dışavurum gösterir; Zeus’a ibadetinin bir parçası olarak Lykaon Zeus’un sunağında bir çocuk kurban eder.

İnsan kurban etme eylemi, Zeus’un Lykaon’a karşı harekete geçmesine ve yıldırımlarını fırlatarak Lykaon ile oğullarını öldürmesine neden olur.

Zeus, Lykaon’u kurtadama dönüştürürken, Hendrik Goltzius.

DİNSİZ LYKAON

Ancak daha yaygın kanıya göre, Lykaon ve oğulları aşırı gururlu ve dinsiz kimselerdi.

Lykaon ve oğullarını sınamak isteyen Zeus, bir ırgat kılığında Pelasgia’yı ziyaret eder. Zeus krallıkta dolaşırken, ilahi varlığının işaretleri ortaya çıkaror ve halk bu yabancıya tapınmaya başlar.

Lykaon, Zeus’un tanrısallığını test etmeye karar verir ve böylece kral ve oğulları Zeus’un da davet edildiği bir ziyafet düzenlerler. Ziyafet sırasında bir çocuk öldürülür, vücudunun bir kısmı kızartılır, bir kısmı kaynatılır ve tüm parçalar tanrıya yemek olarak sunulur.

Yemek için kesilen çocuk çeşitli kaynaklarda Lykaon’un oğlu Nyktimos, Lykaon’un torunu Arkas ya da adı verilmeyen Molossialı bir çocuk esir olarak geçer.

Öfkelenen Zeus servis masasını devirir ve Lykaon ve oğullarından intikam alır. Hikayelere göre ya Lykaon ve oğullarının hepsinin yıldırımlarla öldürür ya da Lykaon saraydan kaçarken oğullarını öldürür ve Lykaon’u kurt adama çevirir. Bu nedenle Lykaon’un ilk kurt adam olduğuna inanılır.

KRAL LYKAON’UN HALEFİ

Genellikle Lykaon’un bir oğlunun Zeus’un saldırısından sağ kurtulduğu, bu oğlun da en küçük oğul Nyctimos olduğu söylenir. Hayatta kalması ya tanrıça Gaia‘nın müdahalesine bağlıydı ya da kurban edilen oğul Nyctimos’tu ve sonuç olarak Pelops‘un da diriltildiği gibi tanrılar tarafından diriltildi.

Çoğu durumda Lykaon’un yerine kral olan Nyctimos’tur, ancak zaman zaman bir nesil atlanmış ve onun yerine torunu Arkas kral olmuştur.

Lykaon’un halefi her halükarda kısa bir süre hüküm sürdü. Çünkü, Deukalion çağında tufan meydana geldi; bazıları bunun Lykaon’un oğullarının dinsizliğinden kaynaklandığını söyledi.

Kaynak için tıklayınız.

Zeus and Lycaon – Jan Cossiers (1600–1671)

Related

Cevap bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

G-022SCGR6MW