Toplanın dostlarım, size anlatacaklarıma kulak verin! Tanrıların Babası Odin’e yarenlik eden kutsal hayvanlarından bahsedeceğiz. Mitler onların sembolizmini güçlü bir şekilde kullansa bile hak ettikleri konumu edinememişlerdir. Gerek modern çağ denilen zamanlardaki kötü lakapları, gerek eski zamanlarda bilinen diğer anlamlarıyla pek sevilen bir tür olamadılar.
Bilge Odin, Tanrıların babası Odin… Mitlerde büyük ve görkemli olarak nitelendirilmiş Tanrı Odin benim söylemlerimce çıkarcı, zeki bir ihtiyar. Her iki yanında konaklayan kargalarına pek çok şey borçludur. Hem Bilge Odin hiçbir zaman kendi yararına olmayan bir varlığı yanında barındırmazdı. Hugin ve Munin (Düşünce ve Hafıza) tüm gün kutsal topraklarda gezinir, sahipleri adına evrenin ücra köşelerine kadar olan her bir olayı Odin’e anlatmak üzere toplarlardı. Akşam vakitleri geri dönen kargalar her şeyi bilen Odin’e geri dönerlerdi.
Bir diğer inanışa göre kargalar Athena’nın baykuştan önceki habercisidir. Athena’nın kargalarına verdiği ceza beraberinde renkleri beyazdan siyaha döner, sesleri tahammül edilemez bir tona bürünür.
Diğer adı kuzgun olan bu hayvanların kelime kökeninin ‘kuz’ olduğuna inanılır. Türkçede kuz kökü gölgede kalan, güneş almayan, karanlık anlamlarına gelmektedir. İnsanoğlunun bilinmeyenden ne denli korktuğundan daha önce bahsetmiştik. Kargalar sembolizm dilinde açığa çıkaran, farkındalık ve değişim yaratan bir figürdür. Özellikle Odin’in kargaları bize haber getiren, bilgeliği besleyen gibi anlamları kazandırır.
İslamiyet öncesi Türk mitolojilerinde kurtlarla beraber anılır ve bu günün aksine saygın bir yerdedir. (Bu tasviri yine Kuzey Mitolojisinde Odin’in diğer iki yareni kurtlarla pekiştiririz.) Bir Moğol atasözü “Kurttan evvel her zaman bir karga, yağmurdan evvel her zaman rüzgâr vardır” der. Bu söz, iki hayvan sembolizminin beraber çoğu kültürde kullanıldığını kanıtlar niteliktedir. Savaş becerileriyle tanımlanan kurtlar sahneye çıkmadan önce, zekâ becerileriyle var olan kargalar ortamı değerlendirir. Gerekli bilgileri edinerek savaşlarda güç ve strateji kazandırır.
Roma mitolojilerinde geleceğin sembolü olarak anılırlar. Bir nevi kehanet sembolizmlerinin güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Değiştiren, dönüştüren bir sembol olduğundan hayatlarımızın hangi noktasında karşımıza çıktığına dikkat etmeliyiz. Bize bağırıp çağıran, gözlerini üzerimize diken kargalar her zamankinden farklı bir anlamla hayatlarımıza doğru akan bir sembol olabilir. Evren kolektif bilinçdışı üzerinde hepimizle konuşur. Bir hayvan, bir tüy, belki bir sayı… Yüzyıllar öncesinde insanlık bu dili bilen bir varlıktı.
Unuttuğumuz bu kadim öğretiler ve dili yeniden keşfetmenin zamanı geldi.
Genel olarak karga –kuzgun- bize şu anlamları taşımaktadır:
Açığa Çıkaran
Haber Veren
Rehberlik Eden
Zekâ
Farkındalık
Bilgelik
[…] “Başka bir şeyin yerinde duran, onun yerini alan, onu temsil eden” olarak yapabiliriz. Bir karga sembolizminin hangi kelime ve anlamlar üzerine çalıştığını düşünürsek bu pekâlâ doğru […]