Göklerdeki en büyük gezegen Jüpiter Olympos tanrılarının en yücesi Zeus ile özdeştirilmiştir. Astrolojik ve mitolojik bütünleştirmeler gösterir ki bu gezegen ilahi olana derin bağlılık sunarken, bulunduğu konumla iyicil bir büyüme yaratır. Roma mitolojisindeki Zeus ile bütünleştiren tanrı Jüpiter’in ismini alan gezegen doğum haritalarında geldiği burç ve ev konumu ve aldığı açılarla oldukça önemlidir.
Zeus göklerin en mükemmel tanrısı olarak betimlenir. Göklerdeki yegâne baba timsali olan tanrı tüm yaşamanın kaynağıdır. Avuçlarındaki sonsuz bereketi yeryüzüne dağıtmaktan geri durmaz. Hava olaylarının hepsinin ondan türediğine inanılır. Böylece yeryüzüne düşen yağmur taneleriyle ölü toprağa bereket ve bolluk katarken, yıldırım, gök gürültüsü ve fırtınalı hava koşullarıyla gazabını yeryüzüne salar. Göklerin tanrısı Zeus mitolojideki çeşitli hikâyeleri ile ahlaki sorgulamalar, yaratımlar ve sonuçlar yaratır.
Jüpiter ise tıpkı Zeus gibi ahlaki değerler yaratan temaları içinde barındırır. Zodyak çevresini on iki yılda dönen gezegen her burçta bir yıl boyunca kalır. Arketipi gereği din adamı, adalet insanı gibi temalarda çalışır. Tıpkı Zeus’un diğer tanrılar arasında anlaşmayı ve adaleti sağladığı gibidir. Eğer Olympos dağlarında iki tanrı anlaşmazlık yaşarsa bunu çözecek ve ortadan kaldıracak kişinin Zeus olduğuna inanılır.
Jüpiter haritada kişinin karakter harmanlamasının olduğu noktadır. Sakin ve metodik bir yapıya sahiptir. Mars’ın öfke ve hiddeti bu gezegende hoş karşılanmaz. (Zeus’un en sevmediği çocuğunun Ares olması gibi…) Astrolojik olarak rengi metalik maviye denk gelir. Mavi ise bizlere ilahi olanı, sakinliği ve huzuru çağrıştıran bir sembolizmdir. Toplumu bir arada tutan ahlaki değerleri, görgü kurallarını, hukuk ve din felsefesini temsil eder. Bunlarla beraber kişisel haritalardaki maddi ve manevi bolluğu gösterir.
Kişi kendini zihinsel ve duyumsal açıdan Jüpiter konumuyla harmanlar, karakterini olgunlaştırır. Hayatı algılaması boyut değiştirerek engin bir okyanus boyutuna evrimleşir. Haritada Jüpiter’in iyicil etkilerde kaldığı sürece kişiyi sorumlu, adil ve vicdanlı bir kimliğe büründürür. Zihinsel boyutta zengin boyuttaki olduğu konumu kendine saklamaz, dağıtma ve paylaşma prensibi edinir. Ayrıca harita sahibine geldiği konumlarla beraber şans getirecektir. Örneğin; yedinci ev konumunda olan bir Jüpiter evlilik, partner veya ortaklıklar konusunda şans getirebilir.
Saydığım etkiler Jüpiter’in aydınlıkta barındırdığı alımlı yüzüdür. Ancak her gezegen gibi onun da gölgede kalan karanlık bir tarafı mevcuttur. Gölge yönüyle Jüpiter kendi düşünce ve felsefi alanlarında öylesine saplanıp kalır ki, başka fikirlere veya inanışlara açık kapı bırakmaz. Zaman zaman kendini feda edecek kadar fazla sorumluluk yüklenmeye, kanunları kendi çıkarlarınca esnetmeye, ütopik ideallerin içerinde boğulmaya neden olabilir. Müsriflik ve har vurup harman savurma gibi etkiler bırakabilir.
Jüpiter’in fonksiyonu Merkür konumumuz ile algıladığımız ve üzerinde düşündüğümüz konularla ilgili derin düşünce ve soyutlaşma yaratmaktır. Felsefi düşünceler yaratır. Var oluş kavramları üzerine eğilir. ‘Evrendeki varlığımın amacı nedir?’ ya da ‘Tüm bu yaratım ve var oluş süreci nasıl gerçekleşiyor?’ ya da ‘Evren nedir?’ soruları tam olarak onun sorularıdır.
Elbette doğum haritalarımızdaki bulunduğu burç, ev konumu ve aldığı tüm açılar onun metafiziğini görüntülememizi sağlar. Geldiği noktayı büyüten ve derinleştiren bu gezegenin yönetici olduğu burçlar Balık ve Yay’dır. Zarar gördüğü burç konumu ise yerinde durmaktan hoşlanmayan yüzeysel bilgilerin adresi İkizler burcudur.
Harita okumalarında konumun değerine örnek verecek olursak; ikinci evde bulunan bir Jüpiter konumu kişiye hayat yolculuğunda maddi bolluk ve bereket getirebilir. Çünkü bahsettiğimiz gibi Jüpiter olduğu yerde genişleme ve büyüme yaratır. Balık burcunda bulunan bir Jüpiter konumu ise kişiye merhamet, fedakârlık, samimi bir kişilik bahşedebilir, Sanatsal bir eğilim yaratabilir.
Jüpiter’in temel dürtüleri geleceğe doğru açılabilmek, gelecek olan fırsatları yakalamak ve değerlendirmek üzerine çalışır. Kendini gerçekleştirme, inanç ve güven güdüsü hayati ihtiyaçlarındandır.
